duminică, 9 ianuarie 2011

Biserica Romano-Catolica "Sfanta Treime" din Vinga

In anul 1880 la o adunare obsteasca se propune si se aproba ridicarea unei noi biserici mai mari si mai incapatoare. Se accepta proiectul, in stil neogotic, al arhitectului Reiter Eduard din Viena. Incep pregatirile si se aduna fondurile necesare, din contributia lor benevola, timp de zece ani, contribuind la pregatirea materialului necesar constructiei. Prelucreaza caramida manual, cca. 3. 000. 000 bucati, arzand-o in cuptoare aflate la marginea localitatii. La 30 Iunie 1890, deschid lucrarile, condusi de ing. Antony Toma si Hostalek Carol, prin depunerea pietrei de temelie in fundatia turnului drept, la 6 m adancime. Toata suflarea participa la aceasta lucrare. Insufletiti cu un zel uimitor, ca un harnic roi de albine, zilniic trudesc cca. 15-45 meseriasi si 50-150 credinciosi voluntari.
La 14 August 1891 crucile deja stralucesc in varful turnurilor iar cladirea este acoperita. Dupa alte zece luni, lucrarea este finalizata. Cu o bucurie si satisfactie nemarginita, la 12 Iulie 1892 participa cu totii la sfintirea si inaugurarea noii biserici, oficiata de episcopul Dessewffi Alexandru.
Cladirea are formatul unei cruci duble, avand urmatoarele dimensiuni: - inaltimea turnurilor de 65 m, inaltimea cladiri 36 m, lungimea 63 m, latimea 25 m.
Interiorul este dotat cu noua altare, impodobite cu 43 statui din lemn. Toate acestea sunt executate de societatea sculptorului tirolez Rungaldier Iosif. Manopera este suportata pentru: altarul principal "Sf. Treime", altarul "Sf. Cruci" si "Sf. Iosif" de administratia primariei locale, altarul "Maica Domnului" de Rankov Francisc, altarul "Sf. Petru" de Augustinov Petru, altarul "Sf. Anton" de Cokanj Anton, altarul "Sf. Mihai" de Necov Bonaventura.
Altarela "Inima lui Isus" si "Maica Indurerata" de Guran Nicolaie.
Cele doua candelabre din lemn sunt donate de sculptorul Rungaldier Iosif.
Baptisteriul (din marmura si lemn) l-a donat episcopul Dessewffy Alexandru.
Bancile, din lemn de esenta tare, 52 bucati, sunt lucrate si aduse din Segedin. Tamplaria celor 4 confesionale si 22 usi (7 exterioare si 15 interioare) au fost lucrate in Vinga de Eckel Francisc.
Geamurile si vitraliile sunt confectionate de Kriszter Ioan din Budapesta.
In turnul din dreapta se instaleaza trei clopote din fosta biserica si doua aduse din Timisoara, dar in timpul primului razboi mondial 4 au fost cedate pentru interes militar. Au ramas doar cu primul lor clopot, ce dateaza din 1976, avand greutatea 330 kg.
De asemenea si credinciosii Bartulov Dumitru si Smok Nicolaie doneaza bani pentru doua clopote mai mici, respectiv 236 kg si 102 kg.
Orga (pneumatica) 32 de registre, este opera lui Wegestein Lipot, montata in 1914.
In 1919 o furtuna dezlantuita smulge partea superioara a turnului stang. Din motive de siguranta se demonteaza si varful turnului drept, iar in 1929 ambele sunt refacute, dar cu 3 m mai scurte. Biserica este retencuita integral pe exterior si stropita cu un colorant asemanator cimentului.
In anul urmator se mai efectueaza o reparatie generala exterioara si se schimba placile din eternit de pe acoperis.
In 1967 este reparata si in interior, apoi si in 1988 - 1989. Toate acestea au fost efectuate prin contributii, in conditii nu chiar prielnice, mai ales in ultimele decenii, cand au fost deseori dezavantajati administrativ, insa sufleteste impulsionati prin simbolul adevarurilor vesnice, sintetizate in fraza dictonului grefat pe bolta acestui impunator lacas spiritual, Biserica Romano-Catolica "Sfanta Treime" din Vinga : OMNIA AD MAJOREM DEI GLORIAM, - adica : TOTUL SPRE MAI MAREA CINSTE A LUI DUMNEZEU.









        

        


3 comentarii: